Φαρμακολογία στη Νοσηλευτική (NUR 217)

Σκοπός του μαθήματος της Φαρμακολογίας είναι να εισαγάγει τους φοιτητές της νοσηλευτικής στις βασικές αρχές της φαρμακολογίας και να προσφέρει μια εκτενή ανασκόπηση όλων των κατηγοριών των φαρμάκων, καθώς και εις βάθος μελέτη ειδικών σημείων για κάθε κατηγορία. Περιλαμβάνει τη συζήτηση της φαρμακοκινητικής, φαρμακοδυναμικής, θεραπευτικές επιδράσεις, με άλλα φάρμακα και τροφές, καθώς και τη συναφή νομική και ηθική πλευρά της χορήγησης φαρμάκων.

Καλύπτονται φάρμακα που δρουν σε κάθε ανατομικό σύστημα αλλά και σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις και εξηγούνται οι μηχανισμοί της δράσης, τα φαρμακολογικά αποτελέσματα, οι φαρμακοκινητικές ιδιότητες και οι κλινικές χρήσεις τους, κάποιες συχνές ανεπιθύμητες αντιδράσεις και αλληλεπιδράσεις.

Η προσπάθεια για την απόκτηση της γνώσης που αφορά στα φάρμακα από ένα Επαγγελματία Υγείας, όπως είναι ο νοσηλευτής, πρέπει να είναι διαρκής και αδιάκοπη. Συνεχώς νέα φάρμακα εισάγονται στη θεραπευτική και νέα φαρμακευτικά προϊόντα περιέχονται στα συνταγολόγια. Νέες ενδείξεις εισάγονται, παλαιότερες αφαιρούνται καθώς και νέες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται.

Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής θα μπορεί να κατανοεί τις δράσεις και παρενέργειες των φαρμάκων και θα μπορεί να χορηγεί με ασφάλεια συνταγογραφούμενα φάρμακα.