Μηχανική Ιστού (CEI 326)

Μηχανική Ιστού (Web Engineering)

Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στις τεχνολογίες διαδικτύου, οι οποίες πλέον αποτελούν την κύρια πλατφόρμα εφαρμογών λογισμικού. Θα καλύψουμε ένα μεγάλο εύρος πλαισίων εργασίας (frameworks) για την ανάπτυξη εφαρμογών ιστού τα οποία χρησιμοποιούνται σε κρίσιμες επιχειρηματικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, όπως Online Social Networks, Banking, Online Stores, Online Video Services κ.ο.κ.

Θα περιγράψουμε τις βασικές αρχές των εφαρμογών διαδικτύου, όπως πρωτόκολλα, standards, διαχείριση δεδομένων,  multi-tier αρχιτεκτονικές και ασφάλεια. Θα μελετήσουμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε αξιόπιστες, φιλικές στο χρήστη, κλιμακώσιμες, ευέλικτες και διατηρήσιμες εφαρμογές.

Οι φοιτητές θα κληθούν να ολοκληρώσουν μια σειρά εργαστηριακών ασκήσεων που παρέχουν στο φοιτητή την υποδομή  και τη γνώση για τη δημιουργία μιας περίπλοκης εφαρμογής ιστού, οι οποίες αποτελούν τον κορμό της εργαστηριακής εξάσκησης στα πλαίσια του μαθήματος.

Μαθησιακά Αποτελέσματα:

α) Οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με τον βασικό σχεδιασμό των εφαρμογών του διαδικτύου, οι οποίες καλύπτουν πρωτόκολλά, πρότυπα, διαχείριση δεδομένων, πολυεπίπεδες αρχιτεκτονικές και ασφάλεια.

β) Θα μάθουν πως να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αξιόπιστες, εύχρηστες, κλιμακούμενες, ευέλικτες, ασφαλείς και διατηρήσιμες εφαρμογές ιστού.

γ) Θα μελετήσουν πολλά ακαδημαϊκά άρθρα που περιγράφουν το σχέδιο φιλοσοφίας συστημάτων στα οποία βασίζεται η υποδομή WWW.

δ) Μέσω μιας σειράς ασκήσεων εφαρμογής του διαδικτυακού συστήματος, οι φοιτητές θα αποκτήσουν τις γνώσεις του προγραμματισμού και τις υποδομής που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός προχωρημένου ιστού εφαρμογής.