Μελισσοκομία & Τεχνολογία Μέλιτος (ABF 332)

Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι ο φοιτητής να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει την κοινωνία της μέλισσας τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Επίσης, να κατανοήσει τη σημαντική προσφορά των μελισσοκομικών προϊόντων στη διατροφή και την υγεία μας καθώς και τον πολύτιμο ρόλο των μελισσών στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, μέσω της επικονίασης.

Η διδασκαλία του μαθήματος καλύπτει όλους τους τομείς της βιολογίας και συμπεριφορά της μέλισσας καθώς και τη δομή και συμπεριφορά του μελισσιού ως υπεροργανισμού. Πρόσθετα, καλύπτονται οι τομείς της πρακτικής μελισσοκομίας με έμφαση στους μελισσοκομικούς χειρισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με στόχο την μεγαλύτερη παραγωγή ανά κυψέλη και τη βελτίωση της ποιότητας των μελισσοκομικών προϊόντων. Παρέχεται γενική γνώση για την παθολογία και την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών του μελισσιού, με στόχο την παραγωγή προϊόντων χωρίς χημικά κατάλοιπα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός κτλ).
Οι εργαστηριακές ασκήσεις έχουν ως στόχο να κατανοήσουν πλήρως οι φοιτητές  τη μέλισσα ως οργανισμό και την κοινωνία του μελισσιού ως υπεροργανισμό. Επίσης, να εμπλακούν ενεργά στην παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των μελισσοκομικών προϊόντων.